Reklama
 
Blog | Michal Karvánek

Kulturní servis

Praha ve večerních hodinách svítí do vesmíru tak, že nejpozději do konce roku je tu máme. Vánoce. Možná i nějakou mimozemskou inteligenci. Ta by se Zemi zatraceně hodila. Vánoční shon je toho důkazem. Je to paráda. Vedle žárovek pouličních lamp další žárovky poskládané do tvaru betlémských hvězd, smrků a sáněk. Narvané Paládium. Punč! Koledy. A do toho neodbytné myšlenky, zda jsou dárky, co mám v práci ve skříni dost originální (nejsou) a pěkné (to snad jedině tak). Pokud by někdo z předvánočních waltzů a mazurek rád vytancoval (alespoň na dvě doby), mám něco víceméně slušných návrhů.

Dvakrát

 

Minimálně dvakrát se vyplatí jít do kina na irský film Jednou (Once). Světla zhasnou, přetrpíte reklamy, chlápek hraje na kytaru, kamera se lehce chvěje, hlas zpěváka je silný i tahavý pospolu zároveň, potloukáte se ulicemi starého města, ona prodává květiny, on fakticky krásně zpívá, ona nakonec taky. Snad ani nehrají, jen zpívají a je to tak osobní, že myšlenky ovoněné františky jsou ty tam. Žádný spektákl, žádné Moulin Rouge. Žádná sexuální vyhraněnost a poschovávaná dráždivost vycizelovaných scén. Je konec. Sedíte v křesle a vychutnáváte si poslední píseň s titulky. Z nich se dozvíte, že hlavní představitelé si písně napsali sami…

 

Glen Hansard a Markéta Irglová (Frames) nejsou herci. Někomu to třeba bude vadit, nevím proč by mělo. Podmanivost podání scénáře nespočívá v hereckých koncertech, ale v naprosté obyčejnosti a civilnosti ústřední dvojice. Jasně, že je to romance a´la zrodila se hvězda, ale celé to vyprávění je šoupnuté do roviny bez světel a přebujelé barevnosti. Jednoduché. Svérázné. Poctivé? Tak nějak.

Reklama

  

Ochutnávka:

 

http://www.youtube.com/watch?v=fgCslihD8is&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=JPbC2YrUUsI

  

 

 Příště: Tipy na Vánoční dárky