Reklama
 
Blog | Michal Karvánek

O mezích a lidech

 

Každý má nebo by alespoň měl mít svoje meze. Na jaro i na léto. To že je spousta lidí bezmezná, vyplývá z toho, že mezí je v krajině málo. Ty zelené kousky Země, které rozdělují hnědé kousky Země, neměly v minulém století jednoduchý život. Padesátá léta byla podivuhodným časem, kdy se polnosti scelovaly právě na úkor mezí. Následkem toho se nebylo kde celovat a lidé zhořkli. Historikové tuto kauzalitu trestuhodně opomíjejí. Meze se vůbec strašně podceňují. Rád bych ten nedostatek napravil.

 

Pole jsou na rozdíl od obecného názoru o jejich stálosti – pohyblivé bytosti. Když jim vezmete přirozené hranice, které nejsou jen ohradníkem, ale také obranou hrází, hradbou, začnou chřadnout, slábnout a šedivět. Doslova. Na svažitých plochách se dostane ke slovu půdní eroze a stane se, že tam kde bylo před lety úrodné pole, najdete nyní zraněné a slabé zvíře, které Vám se svěšenou hlavou odmítne pomoci s pěstováním mrkve, tulipánů i vojtěšky. V poslední době se meze i díky dotačním titulům opět zakládají. Přijde předseda, položí základní mezník a půda se tak dlouho celuje, až se zacelí zeleným obvazem z travin, šípkoví a jablůňek. Do zaceleného se zasadí zajíci a koroptve, aby to celé mělo nějaký švunk a radost je zpátky na světě.

Zmiňoval jsem podporu státu, který připravil balíček peněz, ze kterých lze zakládání mezí a remízků (to je tuze moc hezké slovo) platit. Přišlo mi zajímavé, že některé zemědělské organizace si i přes takovou možnost vybraly rozorání stávajících zelených ostrůvků, protože některé jiné dotační tituly cílí pouze na užitnou plochu, do které se nevýnosné meze samozřejmě nepočítají. Naštěstí se v budově Ministerstva zemědělství připravují změny, které jsou překvapivě komplexní. Kdysi podceňovaný tým ministerských úředníků konečně nechápe zakládání mezí jen – jako další agro-environmentální titul, ale vnímá hodnotu mezí i po stránce kulturní a společenské. Meze byly na venkově přirozeným místem setkání a je výbornou myšlenkou, přenést takovou tradici i do spěchavých dní naší doby.

Agrárník v novém znění Nařízení vlády dostává peníze ne snad jen za to, že remízek vypraví, ale i za to, že jej udržuje. Zvýšená sazba dotace je například připravena pro toho, kdo zelené záhony mezi poli v dubnu a květnu dostatečně změkčí to té míry, aby nebolela kolena. Další prostředky jsou vyčleněny pro kontrolu stavu založených zelených oáz (zde pomůže Inspekce životního prostředí, která připravuje tým tzv. pomezních).

Reklama

Vypadá to, že po letech, kdy meze stály stranou polí, můžeme očekávat jejich návrat doprostřed. Za pár dní bude příroda připravená k prvním procházkám po pěšinách, které někde budou nově pospojovány systémem zelených pásů – mezí a remízků. Přeji Vám, abyste brzy našli tu svou mez. Vyhřátou od slunka, měkkou od zemědělce nebo jen tak. Mez s výhledem, který potěší.

 

asf